Slik argumenterte NR på høringen om NRK
På høringen om allmennkringkastermeldingen torsdag argumenterte NR for at nye styringsmodeller for NRK bør utredes og for at Kringkastingsrådet bør nedlegges.
Torsdag var det høring om «Open og opplyst. Allmennkringkasting og mediemangfold».
NRs fremste oppgave er å verne om redaktørinstituttet og den redaksjonelle uavhengigheten - også når det gjelder en statlig eid kringkaster.
NR argumenterte for viktigheten av at styringsdokumentene for NRK ikke blir for detaljerte og var fornøyd med forslaget om å redusere detaljgraden i NRK-plakaten. Redaktørforeningen advarte imidlertid mot å legge inn store deler av dagens NRK-plakat inn i vedtektene. Under høringen vektla NR også utfordringene knyttet til departementet og regjeringens dobbeltrolle overfor NRK.
- I det ene øyeblikket oppter kulturstatsråden som NRKs generalforsamling og eier. I det neste er den samme statsråden, som utøver av offentlig myndighet, ansvarlig for forvaltning av regelverk og bevilgninger som påvirker rammevilkårene for både NRK og andre mediebedrifter, heter det i høringsinnspillene fra NR.
NR argumenterer også for at Kringkastingsrådet bør nedlegges. "At en selvstendig og redaksjonelt uavhengig mediebedrift skal måtte forholde seg til et politisk oppnevnt utvalg som på detaljnivå evaluerer virksomhetens journalistikk er etter vårt syn i strid med så vel Redaktørplakaten som Lov om redaksjonell fridom i media, og også i strid med det som er hovedintensjonen i Kringkastingslovens bestemmelser om kringkastingsrådet", heter det i høringsinnspillene fra NR.
Her er NRs skriftlige innspill til Familie- og kulturkomiteen i forbindelse med høringen om allmennkringkastermeldingen.
Her er videoopptak fra høringen. NRs høringsinnspill er 58 minutter ut i sendingen.
Her er NJs og MBLs skriftlige innspill om allmennkringkastermeldingen.
LLA argumenterte særlig for at den som står bak originaljournalistikken må ha betalt for arbeidet. Les mer her.