Her er de nye drone-reglene
Fra nyttår trer ny forskrift om luftfartøy uten fører i kraft. Bortfall om krav til flysertifikat og en ny kategori droner under 250 gram er blant de viktigste endringene sammenlignet med forslaget som var på høring i 2015.
Bruk av droner har eksplodert de siste årene, og mange mediehus har tatt i bruk droner i den journalistiske virksomheten. Fram til nå har bruk av luftfartøy uten fører (ofte omtalt som RPAS som står for "Remotely Piloted Aircraft Systems") blitt regulert som annen luftfart, gjennom de ordinære forskriftene. Men Luftfartstilsynet har sett at det har vært behov for en egen forskrift på dette området.
Her er noen hovedpunkter i den nye forskriften:
- Flyging kan bare skje dersom virksomheten har ansvarlig leder, operativ leder og teknisk leder (dette kan være samme person).
- Transport av passasjerer eller dyr er ikke tillatt. Transport av våpen er heller ikke tillatt.
- Transport av gods er kun tillatt ved særskilt godkjenning fra Luftfartstilsynet. Fastmontert kamera regnes ikke som gods.
- Droneflyging er ikke tillatt nærmere enn fem kilometer fra en flyplass uten spesiell godkjenning av flygeinformasjonstjenesten.
- Fartøyene er inndelt etter vekt og hastighet. RO1 gjelder for droner opp til 2,5 kg og maksimal hastighet på 60 knop. RO2 gjelder for farkoster opp til 25 kg og 80 knops hastighet.
- Avstanden til folkemengder skal være minimum 150 meter
- Opprinnelig var det stilt krav om teorieksamen for flysertifikat for å være pilat og fartøysjef for RO1 og RO2, men ifølge Teknisk Ukeblad ble dette justert som følge av mange reaksjoner i høringsrunden. Nå kreves det et nettbasert kurs i grunnleggende luftfartsprinsipper.
- Det er lagt inn en ny nano-kategori som gjelder for droner som veier under 250 gram. Opprinnelig ble disse plassert i RO1-kategorien, men dette er nå endret slik at det stort sett blir fritt fram for bruk av disse minste dronene
- Den største kategorien, RO3, gjelder for droner som veier over 25 kg, har en maxhastighet på over 80 knop eller alle droner som skal operere utenfor synsrekkevidde for pilot, fartøysjef eller observatør, eller i nærheten av folkeansamlinger. Her må operatøren for visse operasjoner ha gyldig flysertifikat og instrumentrettighet, flytelefonistsertifikat, eller teorieksamen.
- Alle droner innenfor kategori RO1, RO2 og RO3 skal være merket med operatørens navn og telefonnummer. RO2- og RO3-droner skal i tillegg ha et identifikasjonsnummer fra Luftfartstilsynet.
Slik presenterer Luftfartstilsynet de nye reglene.
Her er hovedtrekkene i den nye forskriften
Norsk Redaktørforening avga høringsuttalelse sammen med Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag. Medieorganisasjonene protesterte da mot at journalistisk virksomhet likestilles med kommersiell virksomhet i forskriften.
Her finner du den nye forskriften. Du kan også laste den ned i word-format her.
På NRs høstmøte snakket Eirik Solheim og Marius Arnesen fra NRK Beta og Kristine Foss fra Norsk Presseforbund om droneflyging under tittelen "Hjelp, vi flyr". Se opptak her.