Vil legge ned K-rådet
Både Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) talte varmt for å legge ned Kringkastingsrådet, da SVs forslag om dette var oppe til høring i familie- og kulturkomiteen torsdag.
Det er et såkalt representantforslag fra SV som er bakgrunnen for at Stortinget nok en gang får spørsmålet om Kringkastingsrådets fremtid på sitt bord. Og det blir ikke siste gang. Kulturdepartementet har nettopp avsluttet en høringsrunde om endringer i kringkastingsloven. Der blir det tatt til orde for å la rådet fortsette omtrent som i dag, til tross for at Stortinget har fattet et såkalt anmodningsvedtak om å utrede alternative modeller. I torsdagens høring tok både NJ og NR til orde for å legge ned rådet.
I det skriftlige innspillet til komiteen har NR formulert sitt prinsipielle syn slik: "Som det også vil fremgå av tidligere høringsuttalelser om samme tema, er NRs prinsipielle syn at Kringkastingsrådet bør avvikles i sin nåværende form. Rådet bryter etter vår mening med prinsippene i Redaktørplakaten og Lov om redaksjonell fridom i media, hvor det er forutsatt at eierne ikke skal gripe inn i redaksjonens frie vurderinger og redaktørens suverene rett til å redigere sitt medium. Ikke i noe annet større, seriøst og etablert mediehus ville det blitt akseptert at regjering og storting skulle oppnevne et «redaksjonsråd» som skulle behandle klager fra publikum og evaluere den frie journalistikken."
Norsk Journalistlag pekte blant annet på det uheldig i "dobbeltbehandlinger" i Kringkastingsrådet og PFU: "Vi ønsker ingen monopolisering av den etiske diskusjonen, men finner det pressefaglig uheldig at NRK-journalistene skal forholde seg til to organer som vurderer identiske journalistiske enkeltsaker. Da Klagenemnda for kringkasting ble lagt ned i 1999, var det nettopp under den forutsetning at alle kringkastere skulle slutte seg til Pressens Faglige Utvalg som klageorgan. Det er PFU som skal vurdere presseetikkens normer, og også for NRKs del forvalte den etiske selvdømmeordningen."
Her kan du lese hele NRs skriftlige innspill og hele NJs innspill. Her kan du se opptak fra høringen (sesjonen om Kringkastingsrådet starter etter ca 15 min).