- Verst tenkelige tidspunkt å kutte i pressestøtten
Forslaget til statsbudsjett vekker sterke reaksjoner. - Verre enn fryktet, sier NRs generalsekretær Arne Jensen.
Forslaget til statsbudsjett for 2015 inneholder mange dårlige nyheter for mediebransjen. Vel nok foreslås det lavmoms på nettmedier, men det betyr også lavmoms på papiraviser. I tillegg foreslås en reduksjon i pressestøtten på 50 millioner - dvs 16 prosent. NRK-lisensen holdes på 2014-nivå, og statsstøtten til Institutt for Journalistikk foreslås avviklet over tre år.
- Forslaget er dramatisk og kommer på verst tenkelige tidspunkt. Det virker ikke som om kulturministeren har tatt innover seg den vanskelige situasjonen norske mediehus befinner seg i, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen i en pressemelding fra NR.
- Hvis det blir stående, vil det være svært dramatisk, sier sjefredaktør Mads Storvik i Nationen til Journalisten.
Avishuset må starte budsjettarbeidet med åtte millioner færre kroner å rutte med om det blir flertall for regjeringens kuttforslag. Nå setter pressestøttemottakerne sin lit til Venstre og KrF.
I forslaget til statsbudsjett går det også fram at regjeringen går inn for en felles lavmoms på åtte prosent for nett og papir. NRs generalsekretær er skuffet over at regjeringen fraviker prinsippet om avgiftsfrihet på det frie ord.
- Dette er heller ikke noe godt tidspunkt for å innføre moms på papiraviser. For mange mediehus er papiravisen den største inntektskilden og vil være det i mange år framover, sier Arne Jensen.
Også MBLs styreleder Didrik Munch er skuffet over budsjettforslaget. - Det virker som om kulturministeren ikke har forstått hvilken alvorlig situasjon medie-Norge er i, sier Munch. Les mer her.
Heller ikke NJ-leder Thomas Spence tror regjeringen har skjønt hvor dramatisk situasjonen er for mange mediehus. - Det ser ut som at vi ikke har en medieminister, men ekstra finansminister, sier Spence til NRK.
Han kaller kuttene en oppskrift på pressedød. - Vi kommer til å måtte betale en svært høy demokratisk pris, sier lederen for Norsk Journalistlag.
Også Landslaget for lokalaviser (LLA) reagerer på kuttene i forslaget til statsbudsjett.
– Forslaget er svært skuffende og alvorlig. Alle vet at avisene nå sliter med å opprettholde inntektene fra lesere og annonsører, og likevel vil regjeringen legge stein til byrden med kutt i tilskuddet. Dette er uheldig for innbyggerne i landet vårt som vil merke at avisene må kutte i journalistiske ressurser, sier generalsekretær i LLA, Rune Hetland i en pressemelding.
- Widvey og regjeringen bruker pressepolitikken til å hilse hjem til sine velgere, men denne strategien vil påføre henne mange nederlag i Stortinget, spår konsernsjef i Mentor Medier og sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes til Journalisten.