Understreket medienes rolle i nyttårstalen
I sin nyttårstale trakk statsminister Erna Solberg fram betydningen av frie og uavhengige medier "som kan hjelpe oss til å skille viktig fra uviktig og sant fra usant. Og som kan hjelpe oss å forstå at en sak ofte har flere sider." NRs generalsekretær Arne Jensen er godt fornøyd med at statsminister så tydelig trekker fram medienes betydning og mener at dette også forplikter.
Nå skal regjeringen levere en stortingsmelding til våren, basert på et utredningsarbeid som er gjort, så nå øker forventningene og spenningen ytterligere etter statsministerens tale, uttalte Jensen til TV 2 i forbindelse med nyttårstalen.
- Vi som jobber i og med de redaktørstyrte mediene må sørge for at vi viser hva det er vi bygger på, hvordan vi jobber og hva slags journalistikk det er vi bedriver, understreker Jensen.
Dette sa statsministeren om medienes rolle:
Tidligere i høst besøkte jeg Haugeåsen ungdomsskole i Fredrikstad. De har et eget undervisningsopplegg for ungdom om radikalisering.
De diskuterer blant annet hvordan ordene vi bruker i samfunnsdebatten påvirker oss. Jeg møtte reflekterte ungdommer som ønsker å motarbeide radikalisering med kunnskap og åpen debatt. Det kan mange lære av.
Vi må bygge opp motstandskraft hos hver enkelt ungdom mot de som lokker med enkle løsninger på vanskelige problemer.
Da trenger vi også frie og uavhengige medier som kan hjelpe oss til å skille viktig fra uviktig og sant fra usant. Og som kan hjelpe oss til å forstå at en sak ofte har flere sider.
Mange av oss vokste opp i hjem hvor det alltid lå en avis eller to på kjøkkenbordet.
I dag ligger det gjerne en mobiltelefon der.
Vil våre barn venne seg til å holde seg oppdatert om samfunnet rundt seg på samme måte som før?
Venner de seg til å være åpne for motargumenter?
Og til å stole på dokumenterte fakta?
Dette er kanskje enda viktigere nå som konspirasjonsteorier og falske nyheter lettere sprer seg.
Til foreldre og oss voksne vil jeg si: Den beste måten å oppdra barn og unge til å bli kritiske samfunnsborgere er å være det selv. Det bør vi huske på når vi sitter ved kjøkkenbordet og når vi opptrer i sosiale medier.
Det skaper et viktig vern for våre verdier og vårt demokrati."