Statsminister Erna Solberg vil ta opp Kadri Gürsels sak med tyrkiske myndigheter. (Foto: NTB/Scanpix)

Tar opp Gürsel-saken med Tyrkia

Statsminister Erna Solberg vil ta saken med den fengslede tyrkiske journalisten Kadri Gürsel direkte opp med tyrkiske myndigheter.

Det fremgår av et svar Solberg har sendt Aftenpostens ansvarlige redaktør Espen Egil Hansen, etter at Hansen henvendte seg med en direkte appell til statsministeren.

I forbindelse med Pressefrihetens Dag 3. mai gjestet Kadri Gürsel i den tyrkiske avisen Cumhuriyet, Oslo. Nå er han arrestert og fengslet. International Press Institute (IPI) har oppfordret til en massiv aksjon for å få Gürsel og hans kolleger løslatt.

I tillegg til jobben som kommentator er Gürsel også leder for IPIs tyrkiske komité og medlem av det internasjonale styret. Han ble arrestert mandag 31. oktober, sammen med 13 av sine kolleger. IPI har oppfordret sine medlemmer om å ta aktivt del i en protest mot at tyrkiske myndigheter forsøker å stenge den siste redaksjonen som har vært kritiske overfor det sittende regimet.  Blant dem som allerede har gitt sitt bidrag er lederen for IPIs norske komité, nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB, samt generalsekretær Arne Jensen og assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening. 

I tillegg til henvendelsen til statsministeren, er det også fra IPI Norge sendt brev til en tyrkiske ambassadøren i Norge.

I eposten fra Espen Egil Hansen til Erna Solberg heter det:

Kjære Statsminister Erna Solberg.

Som regeringen kjenner til er situasjonen for uavhengige tyrkiske journalister og redaktører svært alvorlig. Ukentlig fengsles og forfølges pressefolk, opplever razziaer mot redaksjonslokaler, farselignende anklager og i mange tilfeller å være fengslet over lang tid uten rettergang.  For noen uker siden ble sjefredaktør Murat Sabuncu og kollega Kadi Gürsel i avisen Cumhuriyet arrestert. Sistnevnte var i Oslo i vår under pressefrihetens dag, og vi deltok begge i en paneldebatt om forholdene for pressen i Tyrkia. 

Jeg vil gjerne takke for den støtten og innsatsen regjeringen v utenriksministeren gjorde da Aftenpostens korrespondent ble erklært uønsket i Tyrkia v forrige årsskifte. Nå håper jeg statsministeren kan engasjere seg personlig i å få tyrkiske myndigheter til å sette Kadi Gürsel og hans pressekolleger fri slik at de igjen kan gjøre jobben sin. 

Vedlagt et brev jeg i dag har sendt til Kadi Gürsel.

Mvh

Espen Egil Hansen

Sjefredaktør og adm. dir

Aftenposten

Slik svarte Erna Solberg:

Takk for din e-post av 25. november vedrørende arrestasjoner av tyrkiske journalister og redaktører. Disse har vakt sterke reaksjoner i Tyrkia og i EU, i USA og her i Norge.

Vi erkjenner at Tyrkia har rett til å bekjempe terror­virksomhet i eget land og forstår at kuppforsøket må få konsekvenser. Vårt syn er at dette må skje i tråd med rettsstatens prinsipper. Det omfatter ikke massearrestasjoner og knebling eller sågar fengsling av pressefolk og opposisjonspolitikere.

Arrestasjonen av tyrkiske journalister og redaktører er alvorlige inngrep mot ytringsfriheten. Presse- og ytringsfrihet er viktige prinsipper som danner grunnlag for et demokratisk samfunn og fri meningsdannelse.  Dette synet har regjeringen gitt uttrykk for en rekke ganger overfor tyrkiske myndigheter og i internasjonale fora som OSSE og Europarådet. Utenriksdepartementet innkalte også den tyrkiske ambassadøren Şafak Gökturk for å orientere om den norske regjeringens syn 4. november.

Når det gjelder sakene til Sabuncu og Gürsel vil vi ta opp disse direkte med tyrkiske myndigheter. 

På linje med det øvrige internasjonale samfunn, følger regjeringen utviklingen i Tyrkia nøye. Vi ser et sterkt engasjement fra andre aktører som norske presseorganisasjoner og deres internasjonale sammenslutninger. Dette er en viktig del av den samlede oppmerksomheten om utviklingen i Tyrkia.

 

Beste hilsen

Erna Solberg 

Les mer om saken her.