Punktum for Høiness sak mot Hegnar
Høyesteretts ankeutvalg har nektet fremmet advokat Mona Høiness anke i saken mot Hegnar Media og redaktør Stein Ove Haugen. Dermed er det rettslige punktum satt for striden om ytringene om Høiness i kommentarfeltene på hegnaronline.
Høiness gikk til sak mot Hegnar Media AS og ansvarlig redaktør Stein Ove Haugen etter at det høsten 2010, på et debattforum knyttet til nettstedet Hegnar Online, ble publisert tre leserkommentarer om Høiness, med seksuelt ladet og til dels nedsettende innhold. Høiness krevde oppreisning på tilsammen 275.000 kroner. Oslo tingrett frikjente Hegnar og Haugen med den begrunnelsen at man ikke anså kommentarene for å være straffbare ærekrenkelser. Det spørsmålet tok ikke lagmannsretten stilling til da de behandlet anken fra Høiness i fjor høst. Retten kom nemlig til at Hegnar Online uansett hadde fjernet de omstridte kommentarene så snart de ble gjort oppmerksomme på dem, og at det derfor ikke var grunnlag for å kreve oppreisning.
Lagmannsretten skrev blant annet: "Etter dette legger lagmannsretten til grunn at utsagnene dels ble slettet umiddelbart etter at redaksjonen var blitt oppmerksom på dem, og at det siste utsagnet ble slettet av eget tiltak før de ble gjort uttrykkelig oppmerksom på det. Det kan da ikke konstateres noen sendrektig behandling fra ankemotpartene som kan begrunne ansvar. Lagmannsretten finner videre at det ut fra datidens krav var etablert et tilstrekkelig system for fjerning av innlegg med et rettsstridig eller upassende innhold. Det vises dels til ordningen med varselknapp på nettsidene, en ordning som Hegnar Online var tidlig ute med å etablere. Dels vises det også til at det den gang fantes enordning med egen moderering av nettsidene, selv om det ut fra dagens krav kan stilles spørsmålstegn ved omfanget og systematikken av denne. En ordning med registrering av brukerne kan være en enkel måte å begrense upassende/krenkende innlegg, og en slik ordning er også senere etablert. Lagmannsretten kan imidlertid ikke se at kunne stilles krav om dette slik situasjonen var i november 2010. Lagmannsretten har etter dette kommet til at vilkårene for å kreve oppreisning ikke er tilstede."
Her kan du lese ankeutvalgets kjennelse. Her kan du lese hele lagmannsrettens dom.