Ønsker fritaksordning for journalister
Redaktørene Svend Arne Vee i Firdaposten og Erling Wåge i Fjordenes Tidende har opplevd at journalister er blitt kommandert til tjeneste i Sivilforsvaret. Redaksjonene tappes for ressurser, og dette skaper også etiske utfordringer. Nå tar redaktørforeningen saken videre og oppfordrer andre redaktører som har opplevd dette, til å ta kontakt.
Redaktør Svend Arne Vee i Firdaposten og Erling Wåge i Fjordenes Tidende har fått en stor utfordring. Flere av journalistene deres er beordret til tjeneste i Sivilforsvaret. Tre av sju journalister i Firdaposten og to av fem i Fjordenes Tidende er beordret som en del av Sivilforsvarets sin beredskap i Flora og i Vågsøy kommunar.
- Vi har bruk for fotografar som kan dokumentere alt som skjer når vi er ute på oppdrag som ofte er lokale kriser.
Det var svaret lederen for Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane, Leif Jarle Bergheim , gav da Erling Wåge og lederen i Vestafjelske Redaktørforeinig, Jan Inge Fardal, hadde møte med ham nylig.
De to journalistene i Fjordenes Tidende har søkt om fritak, men fikk avslag.
- Lokale medier har en viktig rolle ved lokale kriser, større ulykker eller ukontrollerte situasjoner. Informasjonsbehovet er stort, og vi har vi et viktig samfunnsoppdrag. Da spiller journalister og profesjonelle informasjonsmedarbeidere en svært viktig rolle. Og da har vi ofte behov for å styrke redaksjonen med flere folk for å dekke informasjonsbehovet, sier Wåge.
Han mener det er et stort problem at Sivilforsvaret tar kommandoen over journalister.
Under møtet som Wåge og Fardal hadde med distriktslederen for Sivilforsvaret, kom det fram at det er den enkelte distriktsleder som bestemmer hvem som skal kalles ut og hvilke oppgaver den enkelte skal ha.
Bergheim sa at dersom en journalist blir kalt ut på et oppdrag, så ville han ikke ha noe imot at journalisten også kan jobbe for avisa. Journalisten kan rapportere og dele foto fra det som skjer. Det ble likevel understreket at journalisten har taushetsplikt overfor Sivilforsvaret.
- Dette er ikke en god situasjon. Det er et stort etisk dilemma at journalisten skal være ute på ei ulykke eller en krisesituasjon i Sivilforsvaret sni uniform og med vårt kamera og vår mikrofon. Det kan skape dilemma både for oss og Sivilforsvaret. Det kan skape eit troverdighetsproblem, mener Wåge.
Redaktør i Hordaland på Voss, Elin Madsen, har en fotograf som er tatt ut til tjeneste. Fotografen fikk også avslag på søknad om fritak. I to situasjoner der Madsen hadde bruk for fotografen sin, så måtte den medarbeideren rykke ut med Sivilforsvaret. Det var under ekstremsnøværet i vinter og under søk etter en savnet mann.
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen mener journalister bør fritas for tjeneste i Sivilforsvaret. Han forstår godt utfordringen som stadig flere redaktører har fått når redaksjonene deres blir tappet for viktig kompetanse når det skjer viktige hendelser.
- Sivilforsvaret er selvsagt en viktig tilleggsressurs ved kriser. Men media og journalister er også viktige i slike situasjoner. Balansert og uavhengig informasjon er viktig i alle sammenhenger, også når det skjer noe ukontrollert som en krise kan være, sier Jensen.
Han oppfordrer andre redaktører som har merket dette problemet om å ta kontakt med NR i forbindelse med denne saken.
- Vi vil ta denne saken opp på departementsnivå for å drøfte våre ulike rolle, og se på om journalister kan fritas, sier NRs generalsekretær.