Nei til europeiske etikkregler
Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund får full støtte fra Kulturdepartementet i sin motstand mot felles europeiske retningslinjer for grensen mellom personvern og medieomtale.
I et brev til Justisdepartementet skriver Kulturdepartementet at "Kulturdepartementet slutter seg til uttalelsen fra Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag. I en norsk kontekst framstår det både som unødvendig og prinsipielt problematisk med felleseuropeiske retningslinjer som går så detaljert inn i det som i Norge er underlagt pressens selvdømmesystem. Pressen har en viktig demokratisk funksjon som arena for og aktør i den politiske debatten, samt når det gjelder å føre kritisk oppsyn med offentlig og privat maktbruk i samfunnet. Pressens demokratiske rolle tilsier at etiske vurderinger så langt det er mulig bør overlates til pressens eget kontrollsystem."
Utkastet til "Guiding principles on the protection of privacy in media coverage" er sendt på høring til alle medlemslandene i Europarådet. De norske medieorganisasjonene reagerte med å avvise hele tanken om et slikt overnasjonalt sett med retningslinjer, et standpunkt de nå altså har fått Kulturdepartementets støtte på. NR, NJ og NP viste i sitt korte høringssvar til Kulturdepartementet at vi i Norge har såvel lovverk (blant annet om privatliv og ærekrenkelser), og ikke minst et felles presseetisk regelverk som beskytter folks privatliv og som regulerer forholdet til offentlig omtale. Organisasjonene konkluderer slik:
"Norge har med andre ord – etter vårt syn – gode lovregler og velutviklede presseetiske normer som angir avveiningen mellom ytringsfrihet og privatlivets fred. Vi mener derfor det for Norges del er unødvendig å vedta ytterligere retningslinjer på europeisk nivå. Dertil finner vi det prinsipielt meget problematisk at Europarådet skal gi ytterligere retningslinjer på dette området. Overnasjonale presseetiske retningslinjer er i utgangspunktet meget krevende, sett i
lys av at det i de ulike land gjelder så vel ulik lovgivning som ulike presseetiske kulturer og standarder. Det faktum at utkastet til retningslinjer er så vidt detaljerte at de griper langt inn i det vi – i det minste i Norge – betrakter som frie redaksjonelle valg, gjør ikke ideen om overnasjonale retningslinjer mindre problematisk. Vi unnlater heller ikke å nevne at flere av de konkrete forslagene er svært problematiske sett opp mot nettopp ytringsfrihetsprinsippene i
EMK artikkel 10 og Grunnlovens § 100. På dette grunnlaget går vi derfor imot forslag om internasjonale retningslinjer som skal anbefale journalistiske metoder og publiseringsbestemmelser knyttet til personvern."