Lenking ikke i strid med opphavsretten
Lenking til åpne nettsider og -artikler innebærer ikke en ny "tilgjengeliggjøring" for allmennheten, og dermed heller ingen opphavsrettslig krenkelse, skriver advokatene Jon Wessel-Aas og Magnus Ødegaard i firmaet Bing Hodneland i en artikkel på hegnar.no.
Wessel-Aas og Ødegaard mener en fersk uttalelse fra EU-domstolen, i en sak som gjaldet det svenske byåret og fleres journalister i Gøteborgsposten, avklarer dette spørsmålet. Basert på en søkeordtjeneste leverer Retriever lenker til aktuelle artikler til sinde kunder, deriblant de åpne sidene til Gøteborgsposten. Wessel-Aas og Ødegaard skriver: "EU-domstolen kom frem til at Retriever med en slik tjeneste og slike lenker ikke foretar en tilgjengeliggjøring for allmenheten i opphavsrettsdirektivets forstand, fordi lenkene ikke gir tilgang til ett nytt publikum. Vedkommende artikler lå allerede åpent tilgjengelig på Internett, uten tekniske sperrer eller andre begrensinger.
Dersom tilgangen var sperret eller på annen måte ikke var fritt tilgjengelig, og lenken omgikk for eksempel en betalingsordning, ville det blitt ansett som en tilgjengeliggjøring overfor et nytt publikum som dermed krever samtykke fra rettighetshaverne. En slik omgåelse vil dessuten ofte i seg selv være et lovbrudd, men det er en annen sak. EU-domstolen har derfor, noe forenklet sagt, slått fast at lenking til åndsverk som allerede ligger åpent tilgjengelig på Internett, ikke innebærer en tilgjengeliggjøring for allmennheten i opphavsrettens forstand. Opphavsretten kan altså ikke brukes til å begrense retten til alminnelig lenking på nettet. Fra et ytringsfrihetsperspektiv er dette en viktig avklaring". Her kan du lese hele artikkelen.
Her kan du lese hele forelegget fra EU-domstolen.