Sanar Yurdatapan, tidligere leder av Initiative for Freedom of Expression i Tyrkia, innleder på seminaret. (Foto: Privat)

Hva skjer i Tyrkia?

Sammen med flere andre ytringsfrihetsorganisasjoner inviterer medieorganisasjonene til debatt om utviklingen i Tyrkia. Det skjer tirsdag 13. september klokken 19.00 i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2.

Det er Norsk PEN, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Høgskolen i Oslo og Akershus, Universitetet i Oslo, Forleggerforeningen, Norsk presseforbund og Stiftelsen Fritt Ord som står bak initiativet.
 
De har invitert aktivisten og ytringsfrihetsforkjemperen Sanar Yurdatapan til Oslo. Sanar har vært leder av og talsperson for tringsfrihetsorganisasjonen The Initiative for Freedom of Expression siden 1995. 
Som svar på kuppforsøket i Tyrkia 15. juli 2016 innførte regjeringen unntakstilstand "for raskt å fjerne alle elementene i terroristorganisasjonen som var involvert i kuppforsøket.» Siden det har tusenvis av akademikere blitt oppsagt, det har blitt foretatt en massearrestasjon av journalister, forlag og mediehus er blitt stengt. Statsansatte i det militære, rettsvesenet og politiet har opplevd grove brudd på sine rettigheter og blitt anklaget for medvirkning til kuppet og sympatier med Gülen-bevegelsen, som regjeringen Erdogan mener står bak kuppet.
Et dekret vedtatt under unntakstilstanden gir alle statsråder anledning til å legge ned enhver publikasjon, utgiver eller formidlingskanal som kan betraktes som en trussel mot rikets sikkerhet. Samtidig har domstolene forbudt pressen å rapportere en rekke saker knyttet til kuppet. De siste ukers hendelser forverrer et klima som allerede la klare begrensninger på grunnleggende rettigheter og ytringsfrihet.
Hva vil skje i Tyrkia fremover? Og hva er Norges posisjon og rolle?
  
Innledning ved Sanar Yurdatapan, tidligere leder av Initiative for Freedom of Expression i Tyrkia.
 
Deretter følger panel under ledelse av Jørgen Lorentzen, medlem an Norsk PENs Tyrkiagruppe.
Deltakere er:
Nerina Weiss, forsker ved Fafo
Siri Neset, forsker tilknyttet Chr. Michelsens Institutt
Nils Butenschøn, professor ved Norsk senter for Menneskerettigheter, Universitetet i Oslo
Eugene Schoulgin, visepresident i PEN International
 
Den tyrkiske forleggeren Ragip Zarakolu avslutter seminaret med an appell.