Fri tegning for ytringsfrihet
Nærmere 1000 møtte opp på Universitetsplassen for å støtte den frie ytring og det franske folk etter terrorangrepene i Paris. Les alle appellene som ble holdt.
Her er manus til alle appellene som ble holdt.
Arrangementet "Føl deg fri til å tegne" kl 13 søndag var i regi av Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, FECO (Federation of Cartoonists Organisations Norway) og Den Franske Ambassade.
Blant de fremmøtte var flere statsråder og partiledere - blant annet kommunalminister Jan Tore Sanner (H), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trine Skei Grande (V). En rekke redaktører og journalister deltok også i markeringen. Og andelen franskmenn bosatt i Norge var også stor.
- I dag har vi invitert alle til å tegne– både for å minne og hedre dem som nå er døde fordi de tegnet, fordi de publiserte tegninger, fordi tegningene provoserte – og fordi vi må huske på at det var bare tegninger de laget.
Slik åpnet generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum markeringen. Hun ga ordet til avistegner i VG Roar Hagen som takket Frankrike som ga oss ideen om frihet, likhet og brorskap. Han oppfordret redaktører som ennå ikke har en tegner til å skaffe seg en, eller flere, for å være aktuell i fremtiden.
Stortingspresident Olemic Thommessen påpekte at vi også i Norge må være forberedt på at antidemokratiske krefter ønsker å gjøre seg gjeldende.
- Vi vil ikke ha et samfunn som torpederes av vakthold og mistenksomhet. Vi vil ikke ha et samfunn der vi murer oss inne og underkaster oss fryktens snikende selvsensur. Terror og vold undergraver det frie Europa – terror og vold i Frankrike sprer også frykt hos oss, sa Thommessen.
Kulturminister Thorhild Widvey minnet om at det er så lett å ta ytringsfriheten som en selvfølge når den ikke er truet.
- Når jeg ser alle dere som har møtt frem i dag, tror jeg vi vil se økt oppmerksomhet på ytringsfrihet som en av våre viktigste grunnleggende verdier. Den energien vi har her i dag må bevares og brukes. La oss stå sammen for et fortsatt åpent samfunn og et reelt demokrati, oppfordret Widvey.
Ordfører Fabian Stang stilte i t-skjorte påtrykt "Je Suis Charlie" og holdt deler av talen sin på fransk.
Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives takket alle for oppmøtet på vegne av den franske stat, det franske folk og terrorofrene. Han nevnte også ofrene etter Utøya-terroren i sin tale og minnet om alle de ukjente ute i verden som hver dag betaler en tung pris på grunn av terror.
NJ-leder Thomas Spence oppfordret oss til å styrke det demokratiske immunforsvaret ved å forenes i stedet for å splittes, ved at mediene ikke lar frykten redigere oss og ved å forsvare ytringsfriheten mot alt og alle som vil begrense eller fjerne selve forutsetningen for frie menneskeliv.
- Ytringsfriheten skal forsvares kompromissløst. La oss fjerne ordet MEN når vi snakker om denne friheten som er så viktig for oss alle, påpekte rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottorsen.
NRs styreleder Harald Stanghelle holdt den siste appellen og minnet om at vi i tillegg til å rope vår "Je suis Charlie" også skal lytte til den libanesiske skribenten Dyab Abou Jahjah som lørdag skrev følgende på Twitter: «Jeg er ikke Charlie. Jeg er Ahmed, den drepte politimannen. Charlie latterliggjorde min tro og min kultur, men jeg – Ahmed Merabet– døde i forsvaret for Charlies rett til nettopp det.»
Etter ett minutts talende stillhet avsluttet cellist Bård Bosrup markeringen ved å spille "Sarabande i c-moll" av Johann Sebastian Bach.
Markeringen ble dekket av blant annet Journalisten, VG, Aftenposten, Nettavisen, TV2 Nyhetskanalen og NRK.
Foto: Anette Andresen
Foto: Anette Andresen
Foto: Anette Andresen
Foto: Anette Andresen