Fortsatt få medierettssaker i Norge
Antall rettssaker mot mediene i forbindelse med påståtte ærekrenkelser, krenkelser av privatlivets fred og andre personvernkrenkelser holdt seg fortsatt på et svært lavt nivå i Norge. Antall nye slike saker i 2011 var fire, med to saker om ærekrenkelse og to om privatliv. Saksøkerne vant fram i to av sakene.
Statistikken over medierettssaker i 2011 viser altså at det har vært reist fire nye saker om krenkelser. I tillegg har det vært reist en ny sak om opphavsrett (fotorett), en sak om kildevern og en sak om brudd på referatforbud i domstol. Dessuten har domstolene behandlet en rekke saker om offentlighet i rettspleien, der mediene uten unntak har fått helt eller delvis medhold. Endelig har det vært ankebehandling i lagmannsrett av to injuriesaker og en sak om privatlivets fred. Denne siste gjaldt søksmålet mot Åsne Seierstad og Cappelen Forlag om brudd på privatlivets fred i boken "Bokhandleren i Kabul" utgitt i 2002, der forfatter og forlag ble dømt i tingretten og nå ble frikjent i Borgarting lagmannsrett.
De fire tradisjonelle krenkelsessakene var "Ambulansesjåførsaken", der Erik Schjenken fikk medhold i sitt søksmål mot Dagbladet og ble tilkjent en million kroner i oppreisning og vel en million kroner i sakskostnader. Den andre injuriesaken var Mona Høiness sitt søksmål mot Hegnar Media AS (Kommentarfeltsaken), der Oslo tingrett avsa frifinnelsesdom denne uken. I et søksmål om krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med et rettsreferat, er en privatperson tilkjent 100.000 kroner fra bladet Sunnhordland, ved dom i Stord forliksråd. I en annen sak om privatlivets fred, der et intervjuobjekt mente seg lurt av Bergens Tidende, ble det full frifinnelse av avisen,
Injuriesakene som har vært behandlet i lagmannsrett i 2011, gjelder for det første et søksmål som et privatetterforsker reiste mot Dagbladet. Her ble den frifinnende dommen fra tingretten stadfestet. Den andre saken gjaldt en fellende dom mot Nettavisen i forbindelse med en reportasje der en person mente seg ærekrenket som metadonbruker. Utsagnet ble mortifisert og Nettavisen, redaktøren og en journalist ble dømt til å betale en samlet oppreisning på 30.000 kroner. Ved ankebehandling i Borgarting lagmannsrett i fjor, ble Nettavisen blankt frifunnet.
De fleste av medierettssakene finner du i NRs domsarkiv på våre hjemmesider. Har du spørsmål til sakene, eller andre saker, ta kontakt med NR-sekretariatet.