Fikk ikke kildevernflertall
Medieorganisasjonene fikk ikke gjennomslag for ønsket om en konsekvensutredning av kildevernet i forbindelse med de nye etterforskningsmetodene. Forslaget falt med 47 mot 53 stemmer under voteringen i går. KrF ble tungen på vektskålen.
Sammen med NRK, Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag og Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling ba Norsk Redaktørforening Stortinget om at det foretas en konsekvensutredning av hvordan de eventuelle nye skjulte overvåkingstiltakene vil påvirke kildevernet.
De nevnte organisasjonene er bekymret for skadevirkningene som utvidet bruk av skjulte maktmidler vil kunne ha for medienes kildevern. I et felles brev til Stortingets justiskomité ber de derfor om at det - dersom forslaget om nye etterforskningsverktøy ble vedtatt - også ble igangsatt en konsekvensutredning om forholdet til kildevernet, slik Arbeiderpartiet og Senterpartiet foreslo. Slik gikk det imidlertid ikke. Kristelig Folkeparti stemte sammen med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, og dermed ble det ikke flertall.
"Undersøkelser viser at områdene der det finnes flest anonyme kilder er innenfor utenriks- og kriminalstoff, særlig innenfor korrupsjon, underslag og bedrageri med store skadevirkninger for offentlige og private virksomheter. Dette kan være saker det er viktig å få frem i den offentlige debatt. Saker som også kan bidra til å avsløre alvorlig kriminalitet. Det er med andre ord ingen motsetning mellom oppklaring av kriminelle saker og massemedienes kildevern. Kildevernet beskytter samfunnet og borgernes rett til å bli informert om saker av allmenn interesse. Fra et samfunnsperspektiv er vernet nødvendig for å få frem informasjon som ellers ikke ville kommet frem", heter det i brevet til komiteen. Stortinget behandler saken i dag.
Les referat fra Stortingsdebatten her.
Les mer om forslaget og justiskomiteens innstilling.