Får ikke filme juryen
Høyesterett har avslått en anke fra Pressens Offentlighetsutvalg (PO) i forbindelse med spørsmålet om filming og fotografering av medlemmene i juryen i den såkalte Hedrum-saken.
Drapet på den da 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i Hedrum i Larvik i 1999 er for tiden under ny behandling i Borgarting lagmannsrett. En 39 år gammel mann, som i 2002 ble frikjent for drapet, er på ny satt under tiltale. I forbindelse med rettsmøtene i Borgarting lagmannsrett søkte blant andre Verdens Gang og NTB om opphevelse av forbudet mot filming og fotografering under selve forhandlingene. Det ble avslått - se brev fra lagmannsretten. I tillegg gikk imidlertid retten også til det skritt å nedlegge fotograferingsforbud utenfor selve forhandlingene - deriblant forbud mot fotografering av lagrettens medlemmer, det vil si juryen. Pressens Offentlighetsutvalg anket lagmannsrettens beslutning til Høyesterett, som nå har forkastet anken. I utgangspunktet er det ikke noen klar lovhjemmel for å nedlegge fotograferingsforbud utenfor selve forhandlingene. Høyesteretts ankeutvalg aksepterte imidlertid at retten brukte domstollovens § 133, hvor det blant annet heter at "Rettens leder vaaker over, at forhandlingen foregaar med orden og værdighet. Han kan tilrettevise enhver, som forstyrrer forhandlingen, eller som kommer med upassende uttalelser eller utilbørlige personlige angrep eller forøvrig optræder paa en maate, som strider mot domstolens værdighet."
Høyesteretts ankeutvalg konkluderte slik: "Utvalget konkluderer etter dette med at domstolloven § 133 første ledd gir hjemmel til å forby filming og fotografering av lagrettemedlemmer også utenfor rettssalen når de er på vei til og fra forhandlingene – for å sikre at forhandlingene blir gjennomført på en forsvarlig og verdig måte. Lagmannsrettens lovtolkning er korrekt, og anken forkastes." Les hele ankeutvalgets kjennelse her.