ESA godkjenner digital nullmoms
EFTAs overvåkningsorgan ESA har i dag godkjent innføringen av nullmoms for elektroniske nyhetstjenester i Norge. Fritaket trer trolig i kraft allerede 1. mars.
– Den nye ordningen fjerner det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier. Den gjør det enklere for små og store mediehus å selge digitalt innhold uten å være hindret av avgiftssystemet. Dette vil styrke utviklingen av elektroniske nyhetsmedier til glede for norske forbrukere, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding fra ESA.
- Det tas sikte på at fritaket trer i kraft 1. mars 2016.Fritaket vil dermed gjelde alle nyheter som omsettes mot brukerbetaling, både på papir, pc, mobile enheter, radio og tv. Lik avgiftsmessig behandling uavhengig av teknologi fremmer nyhetsformidling og samfunnsdebatt, sier finansminister Siv Jensen (Frp) ifølge en pressemelding fra Finansdepartementet og Kulturdepartementet.
- Dette er en stor dag for norske medier og mediebrukere. Dette vil gi mer innovasjon og er en styrking av nye forretningsmodeller i norsk mediebransje, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
ESA fastslår at et fritak for merverdiavgift innebærer statsstøtte, men at det er i tråd med statsstøtteregelverket. ESA har dag godkjent fritaket til 1. mars 2022.
Her er hele avgjørelsen fra ESA.
Administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) er glad for at nullmomsen endelig er avklart:
– Dette betyr at det er gjort en veldig god prenotifiseringsprosess, sier Øgrey til Journalisten.
- En veldig viktig avgjørelse for norske medier. Dette vil definitivt styrke utviklingen av digitale nyhetsmedier, sier konstituert generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø.
Hun er opptatt av at ordningen nå må praktiseres på en mest mulig framtidsrettet måte. 1. februar er det høringsfrist for forskriften knyttet til den nye ordningen. NR jobber med høringsuttalelsen nå og er opptatt av at reglene ikke må hindre utviklingen i mediehusene.
Generalsekretær Rune Hetland og styreleder Roar Vigeland Osmundsen i Landslaget for lokalaviser kommenterer dagens vedtak slik: – Etter at LLA besøkte ESA i 2010 vart vi sikre på at dette var muleg, og det har vore bakgrunnen for at vi i LLA aldri har vilja setja i spel eit så viktig prinsipp for det norske demokratiet. Regjeringa har følgd opp heilhjarta og no gler vi oss stort over at det endelege vedtaket er på plass.
– Det er mange som skal ha æra for at målet er nådd, men det har nok vore avgjerande med godt samarbeid i pressa og med det politiske miljøet, seier Hetland og Osmundsen ifølge LLAs egen pressemelding.
- Dette er en gledelig melding og vil bety en lettere overgang til en mer digital fremtid. Takk til regjering og alle som har bidratt, sier NJ-leder Thomas Spence om nullmoms-nyheten.
Ikke alle er like godt fornøyd med prosessen. For digital nullmoms gjelder i første omgang kun brede nyhets- og aktualitetsmedier. Fagpressen er holdt utenfor og jobber nå videre for like rammebetingelser.
Fagpressen mener avgrensningen er urimelig og vil få store negative konsekvenser for viktige nyhetsmedier. Vil vil fortsette å jobbe for like rammebetingelser, og for et moderne system som legger vekt på innhold fremfor utgiver, heter det i en uttalelse fra Fagpressen.
ESA kontrollerer blant annet at norske myndigheter overholder statsstøttereglene i EØS-avtalen.
Avgiftsfritak som kun kommer privatpersoner til gode, rammes ikke av statsstøttereglene. Derimot kan innføringen av nullmoms innebære at myndighetene indirekte gir statsstøtte til mediebedriftene som selger digitale nyheter. ESA har konkludert med at slik støtte vil være i tråd med statsstøttereglene ettersom den fremmer mediemangfold i fellesskapets interesse.
Nullmomsen vil også gjelde for utenlandske aktører som oppfyller kravene til fritak.