Berg kommune brøt loven da ny rådmann skulle ansettes
Berg kommune i Troms hadde ikke anledning til å hemmeligholde en søker til rådmannsstillingen tidligere i år. Det slår Fylkesmannen i Troms fast. - Saken var helt opplagt, sier sjefredaktør i Folkebladet, Steinulf Henriksen som klaget inn kommunen.
- Uttalelsen kan fungere som en lærebok både for kommuner og redaksjoner, mener konstituert generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø.
Det var i juni i år at Berg kommune i Troms lyste ut rådmannsstillingen. Ni personer søkte stillingen. En person var unntatt fra den offentlige søkerlisten. Ordføreren begrunnet dette med "forretningsmessige ting" og frykten for å miste en godt kvalifisert søker hvis navnet ble offentliggjort. Han innrømmet at kommunen her balanserte på en knivegg og opererte på grensen av hva de hadde lov til.
Folkebladet klaget på hemmeligholdet 23. juni. 2. juli ansatte kommunen ny rådmann, Tore-Jan Gjerpe, den søkeren som var unntatt offentlighet. I september henvendte Folkebladet seg til Fylkesmannen og etterlyste svar fra Berg kommune på klagen. Fylkesmannen etterlyste da forklaring fra Berg kommune. Svar kom ikke før 15. oktober. I desember konkluderte Fylkesmannen med at det ikke var adgang for å unnta søkeren fra offentlig søkerliste til rådmannstillingen.
Fylkesmannen påpeker at søkerlisten som ble offentliggjort ikke inneholdt angivelse av søkernes stilling/yrkestittel, slik loven krever.
Kommunen kan vurdere unntak fra oppføring i søkerlisten for søkere som ber om det. Søkeren som var unntatt i søkerlisten til rådmannstillingen hadde selv bedt om det. Fylkesmannen gjør en grundig vurdering av hvorvidt begrunnelsen hans og kommunens er innenfor det lovens unntaksbestemmelser er ment å fange opp. Fylkesmannen i Troms skriver følgende i sitt vedtak: "Åpenhet er en forutsetning for å ivareta den vesentlige samfunnsinteresse som ligger i at allmennheten kan øve kontroll med forvaltningen. For at den enkelte søkers interesser skal gå foran dette hensynet ved å få sitt navn unntatt fra offentlighet, må det foreligge tungtveiende hensyn som gjør seg gjeldende for vedkommende søker."
Fylkesmannen finner ikke at vilkårene for å unnta søkeren fra offentlig søkerliste var til stede på det tidspunkt da Folkebladet ba om innsyn.
Berg kommune får også kritikk for lang saksbehandlingstid. I brevet skriver Fylkesmannen: "Kommunens håndtering av klagen gir grunn til bekymring over kommunens etterlevelse av offentleglovas saksbehandlingsregler, samt kommunens klagesaksbehandling etter forvaltningsloven. Kommunens opptreden i saken gir grunn til å tro at klagesaken ikke ville blitt oversendt klageinstansen dersom vi ikke hadde etterlyst denne etter henvendelse fra klager, og deretter purret på den."
- Dette var som forventet. Saken var egentlig helt opplagt. Og det er på nytt en bekreftelse på at flere av våre kommuner har en lemfeldig omgang med lovverket, og unntar fra offentlighet etter eget forgodtbefinnende, sier sjefredaktør i Folkebladet, Steinulf Henriksen som også er leder for Nordnorsk Redaktørforening.
- Vedtaket fra Fylkesmannen i Troms inneholder en grundig gjennomgang av relevante rettskilder og gir god forklaring på hvordan de skal forstås. Derfor velger vi å dele dette med våre medlemmer, sier konstituert generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø.
Hun oppfordrer mediene til å klage inn saker som gjelder hemmelighold av navn på søkerlister.
- Benytt dere av muligheten, lær reglene og bruk oss og NPs offentlighetsutvalg som rådgivere, oppfordrer Nybø.
Her er vedtaket til Fylkesmannen i Troms.