Arild Grande (t.h.) og Olav Terje Bergo er begge sentrale i Aps demokrati- og medieutvalg. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med Nordiske Mediedager i vår.  (Foto: Gard Michaelsen, Medier24.com)

Ap vil styrke kildevernet

Arbeiderpartiets demokrati- og medieutvalg vil styrke kildevernet, innføre en egen mediansvarslov og innskjerpe kommunalt ansattes ytringsfrihet. - Det er mye bra i denne innstillingen, sier NRs generalsekretær, Arne Jensen.

Arild Grande, som leder demokrati- og medieutvalget, overleverte utvalgets innstilling "Morgendagens stemmer" til partiets nestleder Hadia Tajik i Bergen i går.  I kapittelet om medier og ytringsfrihet heter det blant annet at 

"Demokratiet trenger et mangfold av medier for å berike samfunnsdebatten. De redigerte mediene har en viktig funksjon som trygge arenaer for ytring. Det er viktig å styrke kildevernet og å sikre en fortsatt fri og uavhengig presse. Redaktøransvaret må også gjelde for avisens digitale utgave på samme måte som for papiravisen. Det er behov for en klargjøring av ansvarsforhold knyttet til benyttelse av nye publiseringsformer på internett, for eksempel blogger og sosiale medier. Det er behov for å bedre ytringsfriheten i arbeidslivet. Politikere og ledere har et særskilt ansvar for å sikre ytringsfriheten for offentlige ansatte."

Videre i samme kapittel har utvalget også fremmet følgende mer konkrete forslag:

1. Det bør tas initiativ til en egen medieansvarslov, og en styrking av det norske kildevernet etter modell fra svensk lovgiving.
2. Regjeringens forslag til endringer i Politi- og ekomloven avvises. Det skal være krav om kjennelse fra retten dersom politiet ønsker innsyn i kommunikasjonsdata for teleselskaper og andre.
3. Styrke det lovfestede varslingsvernet slik at arbeidstakere kan varsle om ulovlige eller kritikkverdige forhold uten å risikere sanksjoner fra arbeidsgiver eller andre. Det bør utredes hvordan varslere kan følges opp bedre.
4. Kommunenes adgang til å lage egne regler som innskrenker ansattes ytringsmuligheter må begrenses. KS bør ta initiativ til å fjerne eventuelle arbeidsavtaler og arbeidsinstrukser som innskrenker ytringsfriheten for offentlig ansatte.
5. Det må ikke være mulig å omgå offentlighetslovens intensjon gjennom bortsetting eller privatisering av offentlige funksjoner og ansvarsområder.

I et annet kapittel foreslås det en årlig debatt i Stortinget om "pressefrihetens vilkår i Norge".

Et eget kapittel er viet kringkasting. Her fremgår det blant annet at utvalget vil fastsette lisensen for fire år av gangen og at båndene mellom NRK og Kulturdepartementet må løsnes, i den forstand at eierskapet foreslås flyttet til en uavhengig stiftelse.  Her kan du lese hele utvalgets innstilling.

- Det er mye bra i denne innstillingen. I det minste er det mange gode intensjoner. Forslagene om en egen medieansvarslov og en styrking av kildevernet er noe Norsk Redaktørforening har jobbet for i årevis, så der er vi klare til å bidra, sier NRs generalsekretær, Arne Jensen.

- Det er også gode anslag når det gjelder åpenhet i det offentlige og ansattes ytringsfrihet. Men der har jo Arbeiderpartiet en noe brokete historie hva gjelder forholdet mellom teori og praksis. Senest i sommer stemte partiet for et forslag som dramatisk vil innskrenke åpenheten i parlamentarisk styrte kommuner. Kanskje kunne demokrati- og medieutvalget bidra til å rette opp det, sier Jensen.